Brandbergen vs Duvbo 10-0

Kan man bo  i Duvbo ?
Det undrar jag och många andra från södra sthlm.
Denna vecka har pappa Doppsko fått många mail om just denna fråga.
Vem kom på namnet Duvbo ?

"""

Duvbo grundades som förstad till Stockholm längs Västeråsbananav Aktiebolaget Hem på landet med Carl Alm som VD lyckades få ett aktiekapital av 95 925 kronor med bland andra LM Ericson och Separator som finansiärer. Bolaget förvärvade Dufvebols gård med tillhörande mark. Denna egendom kartlades och styckades i 325 tomter om cirka 10-12.000 m2.

Duvbo blev municipalsamhälle i Spånga kommun den 3 juli 1903. I samband med att Spånga kommun upplöstes vid nyåret 1949, överfördes Duvbo till Sundbybergs stad och municipalsamhället avskaffades.

Redan på sommaren år 1899 började försäljningen av tomter. Idag består Duvbo av ca 300 villor och till en viss del uppmot Rissnehållet av flerbostadshus.

Duvbo utsågs 1987 till ett bostadsområde av riksintresse av Riksantikvarieämbetet, vilket medför striktare regler för t ex bygglov. """

Kul för dom...
Spånga,Sundbyberg sak samma =)
Tycker ändå att någon borde byta ut namnet Duvbo.

Tacka vet jag Brandbergen, hur coolt namn är inte det ?

"""

Namnet "Brandbergen" härstammar från en skogsbrand 1947 i området, som då var i stort sett obebyggt. 1968 köpte dåvarande Österhaninge kommun marken, och började uppföra bostäder inom ramen för miljonprogrammet. Området planerades av arktitekten Gustaf Lettström. De första hyresgästerna flyttade in 1970 och fem-sex år senare fanns i det gamla skogsområdet bostäder för över 9 000 människor.

Norra kronans gata, Brandbergen

Brandbergen växte och under 1970-talets slut så var området ett problemområde med sociala problem bland många boende. Under 1980-talets slut stod många lägenheter tomma och området var allmänt nedslitet.

Detta medförde att man beslutade sig för att rusta upp området och ge Brandbergen en högre social status. Under 1990-talet så har denna process fortgått med bl a en omfattande om- och tillbyggnation av många fastigheter. 1993 var denna ombyggnad klar, och Brandbergen blev återigen populärt att bo i. Dock ifrågasattes den ekonomiska biten av ombyggnaden, och än idag så är fastigheterna tyngda med stora lån efter ombyggnaden."""""



Här händer det grejor.
Hur coolt är det inte att döpa en ort efter en Skogsbrand ?
Fan vad jag älskar betongbarn !

Brandbergen vs Duvbo 10-0


Peace out brothers !


Kommentarer
Postat av: Addde

Riktigt intressant av vårt så omtalade BRB måste jag säga! :)

2008-11-22 @ 00:34:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0